4.2 JOUKKUEIDEN PELISÄÄNNÖT

 

4.2.1 Pelisääntökeskustelu

 

Seura edellyttää että kaikkien alle 15-vuotiaiden ryhmissä on tehty pelisäännöt. Ohjeistus pelisääntökeskuteluun löytyy nuoren suomen sivuilta, osoitteesta http://www.sport.fi/kasva-urheilijaksi/urheilun-pelisaannot/nain-teet-pelisaannot

Pelisääntökeskustelut käydään aina kauden alussa. Joukkueenjohtajat kutsuvat vanhemmat koolle. Pelisääntökeskusteluihin löytyy materiaalia seuralta, nettisivujen materiaalipankista sekä kysymällä seuran työntekijöiltä. Valmennusopas on myös hyvä keskustelun herättäjä pelisääntökeskusteluihin.

Myös vanhemmissa ryhmissä on hyvä tehdä pelisäännöt. Pelisääntöjen luonne muuttuu vanhemmissa junioreissa. Valmennusopas on vanhemmissa ikäluokissa myös hyvä apuväline pelisääntöjen luomiseen.

4.2.2 Seura-asusteiden käyttö

Joukkueen on hyvä sopia, millaisessa varustuksessa liikutaan milloinkin, jotta joukkue näyttäisi yhtenäiseltä. On suositeltavaa, että jokaisella joukkueella olisi ainakin yksi yhtenäinen seura-asuste pelivarusteiden rinnalla. Seuran tämän hetkisistä asusteista löytyy lisää liite osiossa.

Peliasun käyttö harjoituksissa on ehdottomasti kiellettyä. Peliasuja käytetään vain otteluissa.

Seura-asusteita tulee kunnioittaa. Seura-asusteet päällä ei saa esiintyä päihteiden vaikutuksen alaisena. Muutenkin tulee kiinnittää huomiota käytökseen, kun kannamme seuran logoa ja värejä.

4.2.3 Peluuttaminen

Joukkueet sitoutuvat E-D junioreissa siihen, että pelaajia peluutetaan koko pelikauden aikana tasapuolisesti. Peliaikaa ei siis lasketa yksittäisistä peleistä. F-junioreissa peliaika tulee jakautua tasaisesti yksittäisen turnauksen sisällä. Peliajan saamisen edellytyksenä on, että pelaaja noudattaa joukkueen omia yleisesti hyväksyttyjä käyttäytymis -ja muita sääntöjä. Edustusjoukkueita ei velvoiteta tasaiseen peluutukseen. Mikäli edustusjoukkueessa pelaava ei tyydy siihen, on hänellä mahdollisuus siirtyä haastajajoukkueeseen. Seuran pelaajapolkumalli pyrkii juuri siihen, etteivät ryhmäkoot olisi liian suuria ja näin ollen kaikille pystyttäisiin takaamaan peliaikaa riittävästi. Voi tulla tapauksia ettei esimerkiksi harrastejoukkueessa ole tarpeeksi pelaajia pelissä flunssa-aallon tai jonkin muun syyn takia, sellaisissa tapauksissa voidaan täyttää pelaajia myös edustusjoukkueesta, kuitenkin niin, että ensisijaisesti pelaavat ryhmän omat pelaajat!

4.2.4 Pelaaminen

Ikäryhmät noudattavat alueen sääntöjä, määräyksiä ja suosituksia. Edustusjoukkue ja haastajajoukkue(et) pelaavat aina salibandyliiton sarjaa. Sarjapelien rinnalla on pyrittävä järjestämään harjoituspelejä lähialueiden joukkueiden kanssa tasaisin väliajoin, sekä osallistumaan turnauksiin sarjakauden ulkopuolella ja sarjatauoilla, jotta pelejä saataisiin lisää.

4.2.5 Pelaajan rankaiseminen

Pelaajaa voidaan rangaista kauden aikana, mikäli hän ei noudata seuran, joukkueen tai Suomen Salibandyliiton sääntöjä. Rangaistuksen voi panna täytäntöön vastuuvalmentaja, joukkueenjohtaja tai jaoston johtoryhmä.

4.2.6 Toimihenkilön eroaminen toimesta kauden aikana

Jos toimihenkilö haluaa lopettaa tehtävät kesken kauden, tulee hänen etsiä tilalleen uusi henkilö hoitamaan kyseinen kausi loppuun ja tarvittaessa opastaa hänet tehtäviin.