Salibandy Voimassa

 

Salibandyä on harrastettu Voimassa jo 90-luvun jälkipuoliskolta lähtien. Etenkin naistoiminta oli siihen aikaa vahvaa. Lisää seuran naissalibandyn historiasta tästä

Miesten toiminta alkoi myös samoihin aikoihin ja lähes joka vuosi tähän päivään asti vähintään yksi joukkue on osallistunut liiton sarjaan.

Vuonna 2009 käännettiin uusi sivu Voiman salibandyssä.

Jo vuosia oli käyty keskusteluja salibandyn kehittämisestä imatran seudulla. Ruokolahden Rajun salibandytoiminta oli aina ollut Imatran seudulla vahvinta ja valtakunnallista menestystä tuli junioripuolelta tasaisin väliajoin.

Samat henkilöt, jotka aikoinaan olivat viemässä salibandyä Rajuun, perustivat 2000 –luvun puolivälissä Imatralle salibandyn erikoisseuran, Telakan Urheilijat. Aluksi toiminta keskittyi lähinnä yhteen miesjoukkueeseen. Pian TelU alkoi myös kehittää omaa junioritoimintaansa. TelU:n ja Rajun välit eivät aina olleet lämpöisimmät mutta selvää kuitenkin oli, että molemmista seuroista löytyi vahvoja laji-ihmisiä, niin kentältä kuin sen ulkopuoleltakin. Jo ennen vuotta 2009 oli useana keväänä käyty keskusteluja mahdollisista yhteistyömuodoista salibandyn kehittämiseksi seutukunnalla. Jälleen kerran alkuvuodesta 2009 seudun salibandyväki istuutui yhteisen pöydän ääreen. Mukana oli kaikki merkittävimmät henkilöt niin Rajun kuin TelUn salibandystä. Myös muita seuroja oli pyydetty mukaan keskusteluihin. Tällä kertaa tahtotila yhteistyöhön oli vahva, etenkin Rajun ja TelU:n salibandyväen kesken. Ensimmäinen askel oli otettu ja seuraavaksi mietittiin jo sopivaa vaihtoehtoa uudelle seuralle. Kokonaan uuden seuran perustaminen oli myös harkinnassa, mutta yhdistäväksi tekijäksi hankkeelle muotoutui lopulta jo olemassa oleva, perinteikäs urheiluseura Imatran Voima.

Vaikka tahtotila salibandyihmisten kesken oli hyvin vahva, kivuitta voimien yhdistäminen ei kuitenkaan sujunut. Salibandyn loppuminen perinteikkäässä Rajussa oli kova pala etenkin Rajun emoseuran johtohenkilöille. Siitä johtuen Raju ei luovuttanut olemassa olevaa miesten 2.divisioona paikkaa Voiman käyttöön. Myös A-nuorten SM-sarjapaikka katosi Imatran seudulta. Voimalla oli jo ennestään miesten 4. divisioonassa sarjapaikka ja näin ollen edustusjoukkue joutui aloittamaan materiaaliinsa nähden hyvinkin alhaiselta sarjatasolta. Joukkueen tasosta kertoi se, että Voima eteni salibandyn Suomen cupissa aina pikkufinaaliin asti ja korjasi siitä voiton.

Vaikka sarjapaikkojen menetys tuntuikin aluksi lohduttomalta, oli se kuitenkin vain hyväksi. Näin ollen katseiden suuntaminen junioritoiminnan aloittamiseen todenteolla oli mahdollista, kun moni edustusjoukkueen pelaaja antoi oman panoksensa myös juniorivalmennuspuolella. Edustusjoukkue meni ensimmäisellä kaudella niin sanotusti ”siinä sivussa”.

Lohduttominta kaikessa oli kuitenkin se, ettei kenelläkään missään vaiheessa ollut tarkoitus ”tappaa” salibandyä Rajussa, vaan pikemminkin voimien yhdistämisellä ja oikeilla ratkaisulla salibandytoimintaa olisi voitu vain tehostaa. Tulevaisuudessakin seutukunta tarvitsee pienempiä salibandyseuroja tekemään hyvää juniorityötä yhteistyössä Voiman kanssa.

Näin sai alkunsa uusi tarina seutukunnan salibandyssä. Ratkaisu oli varmasti oikea ja kehitystyö salibandyn hyväksi sai hyvän kasvualustan.

 

Hannu Mustosen kirjoitus Rajun salibandyn lopusta. Linkki

Jani Inkisen ”Avoin kirje” asiasta tästä